Često postavljana pitanja

Svi
Uopšteno
E-Auto
Promocije i troškovi
Uopštena pitanja
Gdje mogu dobiti informacije o e-mobilnosti?

MOON POWER brand je vaš kontakt za sve što se tiče e-mobilnosti. Molimo pošaljite Vaš upit na e-mail adresu: moon@porschebh.ba

 

Šta mi je potrebno za moj električni automobil?

Za bezbrižnu upotrebu vašeg čisto električnog vozila ili plug-in hibrida, sve što vam zaista treba je odgovarajuća opcija punjenja. Pored kabla za punjenje koji je često uključen u standardnu ponudu nekih vozila, ugradnja POWER punjača je jedna od opcija za optimalno rešenje.

Kako se definiše snaga punjenja, vrijeme punjenja i domet mog električnog automobila?

Snaga punjenja električnog vozila ovisi o takozvanom on-board charger-u (OBC) vašeg vozila i kreće se od 2,3 do 22 kW, ovisno o vozilu o kojem je riječ. Koristeći primjer VW e-Golfa, sljedeći rezultati izračuna za vrijeme punjenja i domet: Vrijeme punjenja (h) = kapacitet baterije (35,8 kWh) / snaga punjenja (7,2 kW) Domet (300 km) = kapacitet baterije (35,8 kWh) / potrošnja energije (12,7 kWh / 100 km) * 100

Koje su prednosti električnog automobila?
 • 100% bez emisija zagađenja
 • Promocija električnih automobila
 • Niži porez i premije osiguranja
 • Parking mjesta za električna vozila
 • Moderna tehnologija
 • Niži troškovi vlasništva
Kako se razlikuju tipovi konektora?

Kod AC punjenja naizmjeničnom strujom, pravi se razlika između utikača tipa 1 (uglavnom azijski brendovi) i tipa 2. Utikač tipa 2 je standardni utikač za punjenje za evropske proizvođače.

U oblasti DC (jednosmerne struje), azijski CHADEMO i evropski CCS standard su široko rasprostranjeni.

Šta moram uzeti u obzir kada kupujem svoj zidni punjač/stanicu za punjenje?

Ovisno o postojećoj kućnoj instalaciji i željenom električnom vozilu, mora se voditi računa o sljedećim parametrima: kapacitet punjenja zidne kutije, kapacitet punjenja vozila, tip utikača, prikladnost zidnog punjača na otvorenom, integracija u rješenja za pametni dom, opcije ograničenja korištenja punjača i integraciji u sisteme naplate.

Kako se napaja struja?

U principu, postoje dvije opcije za snabdijevanje vašeg električnog vozila, korištenjem postojećeg ugovora o električnoj energiji ili ugradnjom fotonaponskog sistema.

Sa fotonaponskim sistemom proizvodite vlastitu solarnu energiju i svakodnevno štedite na troškovima električne energije. Višak solarne energije se ili pohranjuje u kućni sistem za skladištenje da bi se mogao ponovo koristiti ili direktno ide u vaše e-vozilo za punjenje baterije.

Možu li se solarna energija skladištiti i prenositi kroz električne automobile?

Upotreba električne energije pohranjene u bateriji vozila za potrebe domaćinstva je proces koji se uglavnom ne planira u postojećim generacijama vozila. Ipak, uvođenjem budućih generacija razmišlja se o dvosmjernom korištenju električne energije, tako da se baterija vozila može koristiti i za napajanje kuće.

Koje su prednosti punjača?

Sigurno punjenje i kraće vrijeme punjenja, integracija solarne energije i skladištenja, naplata, personalizacija, administracija korisnika i druge inteligentne funkcije kao što su pametni dom, WLAN, itd.

Može li se punjač spojiti na fotonaponski sistem?

Da, jednostavno, jer isporučeni sistem upravljanja opterećenjem komunicira sa softverom svih uobičajenih proizvođača pretvarača.

Koje su prednosti fotonaponskog sistema?
 • Vlastiti napajanje
 • Dug životni vijek
 • Ekološki prihvatljiv i održiv
 • Vrlo nisko održavanje
 • Sigurna investicija u budućnosti
 • Omogućava održivu mobilnost
Nažalost nema rezultata pretraživanja za ovu kategoriju.
Sve o električnom autu
Šta mi je potrebno za moj električni automobil?

Za bezbrižnu upotrebu vašeg čisto električnog vozila ili plug-in hibrida, sve što vam zaista treba je odgovarajuća opcija punjenja. Pored kabla za punjenje koji je ponekad standardno uključen u neka vozila, ugradnja zidnog punjača je jedna od opcija za održivo rješenje. Fotonaponski sistem sa vlastitim kućnim sistemom za skladištenje je također idealan za ljude sa privatnim krovovima koji traže nezavisnost od snabdjevača energijom.

Kako se definiše snaga punjenja, vrijeme punjenja i domet mog električnog automobila?

Snaga punjenja električnog vozila zavisi od takozvanog ugrađenog punjača (OBC) vašeg vozila i kreće se od 2,7 do 22 kW, u zavisnosti od vozila u pitanju.

Koristeći primjer VW e-Golfa, sljedeći rezultati izračuna za vrijeme punjenja i domet: Vrijeme punjenja (h) = kapacitet baterije (35,8 kWh) / snaga punjenja (7,2 kW) Domet (300 km) = kapacitet baterije (35,8 kWh) / potrošnja energije (12,7 kWh / 100 km) * 100

Koje su prednosti električnog automobila?
 • 100% bez emisija zagađenja
 • Promocija električnih automobila
 • Niži porez i premije osiguranja
 • Parking mjesta za električna vozila
 • Moderna tehnologija
 • Niži troškovi vlasništva
Koje su osobine punjenja električnih automobila?

Razlikuju se AC (alternational current) punjenje, koje omogućava punjenje kapaciteta do 43 kW, i DC (jednosmjerna struja) punjenje.

Nekoliko proizvođača automobila planira veće kapacitete punjenja do 350 kW u području DC punjenja.

Mogu li uštediti novac sa električnim automobilom?

Da, postoje značajne uštede  u odnosu na benzin ili dizel. Ukoliko prosječan automobil troši 8 litara goriva / 100 km, uzimajući u obzir cijene goriva od 3,00 KM /litar, lako ćemo doći do izračuna da na 100 predjenih km potrošimo cca 24,00 KM.  Električni automobil potroši cca 2,00 KM / 100 KM, dakle 12 puta manje. U prosjeku automobili prelaze 15.000 km godišnje, pa bi ušteda na godišnjem nivou bila cca. 3.300 KM.

Uštede su znatne i kada je u pitanju servisiranje vozila, na čemu također uštedite do 60%.       

Ukoliko uzmemo u obzir da postoje trenutne subvencije od strane Flade FBiH, prillikom kupovine možete dobiti podsticaj od 10.000 KM (trenutno vrijedi samo za fizička lica). Više informacija na stranici Federalnog ministarstva za energetiku i rudarstvo www.fmeri.gov.ba

Nažalost nema rezultata pretraživanja za ovu kategoriju.
Promocije i troškovi
Koje subvencije postoje za električne automobile u Bosni i Hercegovini?

U Bosni i Hercegovini, vlada entiteta Federacije BiH obezbjeđuje sljedeća sredstva za fizička lica:

 • KM 10.000,- za fizička lica sa sjedištem u FBiH, koji kupuju nov električni automobil
 • KM  5.000,- za fizička lica sa sjedištem u FBiH, koji kupuji nov automobil sa hibridnim ili Plug In Hibridnim pogonom 

Više informacija o uslovima po kojima se dodjeljuje subvencija možete pronaći na stranici: https://fmeri.gov.ba

Postoje također mogućnosti za apliciranje za dodjelu subvencija za instalaciju električnih punionica, koje svake godine putem javnog poziva dodjeljuje Fond za zaštitu okoliša FBiH. 

Više informacija dostupno je na stranici: https://fzofbih.org.ba

Mogu li uštedjeti troškove pomoću solarne energije koju sam generiram?

Ako koristite vlastiti fotonaponski sistem, uštedite do 50% na troškovima električne energije. Ovo pravilo vrijedi za države Evropske Unije. 

 

Procedura za otkup enerfije proizvedene iz sistema obnovljivih izvora :

Više informacija o mogućnostima otkupa električne energije proizvedene iz obnovljivih izvora: https://www.oieiek.ba

Nažalost nema rezultata pretraživanja za ovu kategoriju.