Energetska tranzicija kod kuće.

U kasnu jesen 2018., u dvorištu ispred bušotine koja uz huk zabija duboku rupu u zemlju, startni signal za energetsku tranziciju u našem domu u Kopplu!

Vratimo se godinu dana unazad i pogledamo početnu situaciju, kuća od 125m2 površine i auto, odnosno prosječna porodica na selu.

Grijanje i servisna voda radi se na lož ulje starim preko 30 godina, naša potrošnja cca 1500 litara, zatim još 4 metra drva za kaljeva peć, 5600 KWh struje za domaćinstvo, saunu i pumpu za bazen, zatim samo našem autu nedostaje cca 1800 litara benzina godišnje.

Kraj vijeka trajanja našeg ostarjelog sistema grijanja je već najavljen, pa je sazrelo razmišljanje o tome šta novo i ekološki prihvatljivo mora proizaći. Nakon nekoliko osnovnih razmatranja s porodicom, sastali smo se sa stručnjakom za grijanje i stručnjacima za tehnologiju tranzicije energije iz MOON-a i razradili holistički koncept za grijanje, servisnu vodu, struju i transport.

U junu 2019. došlo je vrijeme, sve je bilo spremno!

Puštena je u rad naša nova toplotna pumpa sa dubokim bušenjem za grijanje prostora i toplu vodu. MOON tim je preuzeo planiranje, implementaciju, procesiranje finansiranja i za nas instalirao fotonaponski sistem od 15,6 KWp. Kako bismo mogli koristiti solarnu energiju naše spojnice i noću, postavljen je sistem za skladištenje baterija za hitne slučajeve sa 31 KWh. Zatim je tu oblast transporta, pa smo se odlučili za e-Golf.

Mjerenjem od decembra 2019. za period od pola godine urađena su mjerenja, ukupni troškovi energije za period su oko 300 KM,- i to za sve sektore, grijanje, servisna voda, struja i transport! Energetska tranzicija je danas najmodernija i štedi 9,5 tona CO2 godišnje.

Ima puno dobrog, još bolje, uradi to!

Familija Prommegger
Zatvori